Hverdagsliv / Mammalivet

En ny epoke

I ti år har vi vært barnehageforeldre. Det betyr ca 3400 hentinger og like mange leveringer. Det betyr omtrent 10 000 matpakker (ja….vi har tre kids), 9 tynnslitte parkdresser, minst 20 par mistete votter, mange morgener med gråt og enda fler med nydelige smil og slengkyss i vinduet i barnehagen.

Nå er det over. I morgen leverer vi og henter i barnehagen for siste gang. Og det er ganske vemodig. Både for stor og liten. Mest for stor tror jeg.

Nå må barnehagesekken byttes ut med skolesekk

Hjemme går det i ulike faser, noen dager er mini utålmodig fordi hun vil begynne på skolen NÅ, andre ganger er hun trist fordi hun ikke vil slutte. Jeg lover deg, vi får kjent på hele følelsesregisteret. Det fine med det er at det åpner opp for sykt mange gode samtaler.

Vi snakker om hva som har vært det beste med barnehagen. Hva hun har lært, hva jeg har lært. Hva vi kommer til å savne og hva vi gleder oss til å være ferdig med. Vi snakker om hva vi gleder oss til med å begynne på skolen, og hva vi tror blir best. Vi snakker om hvordan beholde vennskap til tross for forskjellig skolekrets, og hvordan skape nye vennskapsbånd. Vi diskuterer hva som skal til for å være en god venn, og hva som skal til for å bli kjent. Vi snakker om å gå utenfor komfortsoner og den deilige følelsen av mestring.

Med tre barn blir det noen matpakker i løpet av et år

Det er nok både min styrke og svakhet som mor. Jeg snakker med barna om alt. Det beste med det, er at jeg lærer utrolig mye av de smarte, barnlige refleksjonene og de blir så flinke til å uttrykke seg.

Så når vi tuslet til skolen på førskoledagen, hånd i hånd hadde vi en samtale som plasserte seg dypt inn i hjertet mitt. «mamma, hvis jeg må si noe om meg selv skal jeg si at jeg er sterk og kul». Ja, du er sterk sier jeg, og følger opp med å spørre hva hun mener med det. Den lille hånden slipper min, og flekser en imponerende stor muskel på armen. «Se mamma, jeg er sterk både på utsiden og innsiden. Jeg har store muskler, og slår gutta i håndbak. Å være sterk på innsiden betyr at jeg er modig. Jeg tør å gjøre ting jeg synes er skummelt!!»

Hjertet mitt sprekker nesten av stolthet. Tenk å ha så fine samtaler. Og jeg kan i hvert fall føle meg trygg på at noen er klar for en ny epoke!!