Hverdagsliv / Mammalivet / Selvutvikling

Følelser til besvær eller glede?

I dag har jeg fulgt en meget spent 6-åring til første skoledag. Nyvasket sekk (hun ville ikke ha ny!), håret farget blått i stramme fletter og kjole med blomster. En mage full av sommerfugler. Det var jammen noen sommerfugler i magen min og.

Vi bestemte oss for å ha god tid, ingen vits å stresse på en så stor dag. God tid gir rom for gode samtaler, lakking av negler og masse latter. Vi har snakket mye om hva som kommer til å skje, og ikke minst om alle følelsene som dukker opp på en sånn dag. Vi har snakket om gleding, og gruing og spenthet og nervøsitet. Alle med positive fortegn.

For visste du det at følelsen spent og nervøs egentlig, sånn rent fysiologisk er akkurat den samme? Det vi føler i kroppen er likt, det er tankene våre som avgjør om det er nervøsitet eller spenthet (på engelsk – exitment som jeg synes er et langt bedre ord). Nervøsitet for de fleste er negativt ladet, og det kan faktisk være ganske ødeleggende i mange situasjoner.

Men hva hvis egentlig ikke er nervøse, men spente i stedet? Da blir plutselig uroen i magen til sommerfugler og svetten i håndflatene til å leve med.

Når jeg og barna snakker om følelser er det viktig for meg å snakke om følelser med positive fortegn. For ingen følelser er feil! Jeg tenker det er viktig å kjenne på hele registeret. Det viktige er å forstå hvorfor følelsene kommer opp og hvordan håndtere de.

Vi ankommer skolegården hånd i hånd. En liten, litt klam hånd i min. Vi nærmer oss folkemengden i skolegården og jeg kjenner hånden klemmer ekstra hard. Da vet jeg, nå kiler det i magen. Jeg titter ned, smiler og får tidenes største smil tilbake. Hun er klar!

Lykke til med skolestart til alle barn, ungdom og voksne! Håper du bilr venn med dine sommerfugler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *