Hverdagsliv / Mammalivet / Selvutvikling

Går du på rødt?

Nå er det høst. Jeg har alltid likt høsten. Kanskje er det fordi jeg er oktober-barn. Kanskje er det fordi jeg liker meg godt med skjerf og lange ulljakker. Mest av alt tror jeg det er fordi høsten for meg representerer ny start.

Jeg har vel aldri i mitt liv klart å holde et nyttårsforsett. Ikke har jeg satt meg mange heller. Jeg tror ikke på det. For meg er det høsten som tilbyr ny start. Jeg tror jeg har det med meg fra skoletiden. Nyinnkjøpte klær, nytt innhold i pennalet og spenningen ved å få utlevert helt nye bøker både til læring og skriving. Følelsen av å åpne en helt ny notatbok og gå igang med å skrive på første siden. Deilig, spennende og ikke minst viktig å få det pent!

Selv om sommerferien som voksen er ganske annerledes enn de uendelig lange somrene som barn, har høsten forblitt like magisk. Den gir mulighet for evaluering og justering.

Så hver høst har jeg gjennomgang av hvilke rutiner, tanker og vaner jeg vil kaste og hvilke jeg vil beholde eller endre på.

Selv om jeg liker å fokusere på hva jeg skal gjøre – og ikke hva jeg IKKE skal gjøre, bruker jeg ofte trafikklys-metoden for å evaluere.

  • Hva skal jeg stoppe med? – RØDT
  • Hva skal jeg fortsette med? – GULT
  • Hva skal jeg begynne med? – GRØNT

Når jeg har gjort dette, omformulerer jeg det til en plan. En plan som sier noe om hva jeg SKAL – eller aller helst VIL gjøre. (hør bare hvor mye mer positivt det høres ut. Jeg VIL begynne å stå opp tidligere!) Her kutter jeg ut alle «jeg skal slutte med».

Ok, la meg gi det et eksempel (som jeg tipper mange kjenner seg igjen i). Netflix serier. De er en gave. Men også sterkt avhengighetsdannenende 😉 Når jeg og min kjære er dypt inn i en serie blir vi sittende altfor lenge. «Bare en episode til». Vi legger oss for sent. Morgenen etter blir seig, og hodet blir bomull. Alt blir litt mer mas enn det hadde trengt. Så det er fristende å sette mål at jeg sjal slutte å se på serier til langt på natt! For det er jo det jeg vil.

Problemet er bare at hjernen vår ikke oppfatter negasjoner. Ikke tenk på en rosa elefant. Ser du den? Er den søt? Sånn funker det med mål også. Jeg skal slutte å se så mange episoder. Jeg skal slutte å spise sjokolade. Jeg skal slutte å røyke. Det er ikke så effektivt.

SÅ – jeg skal begynne å legge meg tidlig, slik at jeg er uthvilt dagen etter. Det betyr ikke at jeg ikke kan se en episode, men jeg kan kanskje ikke se tre.

En fin gjennomgang som ikke tar så lang tid. Og du, ikke lag for mange punkter a. Det blir både slitsomt og vanskelig å nå.

Denne høsten starter jeg med to:

  • Jeg vil prioritere å legge med tidligere
  • Jeg vil gjøre yoga hver dag!

Jeg vet at når jeg får til dette, kommer energien og jeg er klar for å legge til flere punkter. Boom!

Prøv du og! Lykke til.