Hverdagsliv / Mammalivet / Selvutvikling

Må jeg..???

Har du merket det du også? At «må» listen innimellom, eller altfor ofte, blir sykt lang? At alt vi «må» nesten tar litt overhånd over både hverdag, helg, ferie og fest?

Jeg og min kjære hadde den samtalen for litt siden. At hver gang vi er hjemme er «må»-listen så lang at det ikke er rom for mye annet. Det gjør noe med stemningen og humøret. Og tiden og energien vi har til å gjøre hyggelige ting som familie. Innimellom orker vi bare ikke og dropper det. Egentlig til ingen nytte, for da sitter vi med dårlig samvittighet over alt vi skulle ha gjort. Ingen høydare på humøret det heller.

Med barn, hus, jobb, kanskje husdyr og det som hører med til voksenlivet er det jo mye å gjøre. Sånn er det bare. De fleste av oss har jo valgt det selv. Jobben, huset, barna, dyrene. Det er likevel en mager trøst.

En søndag for noen uker siden kapitulerte vi. Barna var (for en gangs skyld) travelt opptatt med sitt eget. Vi benyttet anledningen og det skikkelig kjipe været til å slenge oss på sofaen med kaffe og tepper og en hel sesong med Blacklist på skjermen. Vi så på hverandre og var enige om at det hadde vi ikke gjort på godt over 11 år. Jammen på tide.

Akkurat den dagen klarte jeg å glemme alle listene. Det var så deilig! Og det fikk meg til å tenke. Hvorfor er det så mye som må gjøres hele tiden?

For når vi tenker etter er det faktiske ikke SÅ mye som MÅ gjøres, men vi bruker språket vårt uhensiktsmessig. Ganske mye på den listen kan kanskje heller kategoriseres som «vil gjøre»! Eller kanskje «hadde vært lurt å gjøre». For hvem sier vi må?? Jo VI!!

Det er faktiske ganske mye morsommere å begi seg ut på en oppgave med tittelen «dette har jeg lyst til å gjøre». I know, det er endel plikter som ikke faller under den kategorien. Rydde tøy for eksempel. Men likevel så vet jeg at det er så godt når det er ferdig. En liten trøst.

Så forsøk det neste gang. Si «jeg har lyst til å få fikset opp i….» eller «jeg har lyst til å rydde klesskapet mitt for å ha litt mer orden i hverdagen» i stedenfor «ååå..jeg må rydde for nå er det såååå rotete». Kanskje det hjelper bittelitt…;)

Trenger du litt mer inspirasjon. Sjekk ut denne ted-talken. Jeg bruker den mye når jeg holder workshops. Helt fantastisk.

Så, kanskje vi alle kan slutte med «burding» og starte med «skalling»

Så, ta vare på deg selv og de du er glad i. God skalling!

Til neste gang,

Marte
XoX

PS: bli gjerne med tettere innpå og følg meg på instagram og facebook

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *