Hverdagsliv / Selvutvikling

Når ryddingen tar overhånd

Om det er mandag, tirsdag eller fredag spiller ingen rolle; ungene er i seng, kaoset er et faktum. På kjøkkenet er restene fra middagen på vei til å gro fast. IKEA-posene tyter over av rene klær som ikke får plass i de rotete klesskapene og i gangen slenger barnehage-dresser som burde vært vasket i fjor. Det må ryddes, igjen. Hver dag! Kjærestetid må vente, venner og trening må vente, bøkene i bokhylla må vente. En og annen dårlig TV-serie sniker seg inn i varmen før Ole Lukkeøye finner meg i sofaen. Sånn er det å være småbarnsmamma – dermed basta!!

Jeg synes selv jeg er en ganske tålmodig mamma, men når det er rotete rundt meg, går jeg ganske lett i monster modus. I tillegg er jeg ganske flink til å peke på alle andre: «dere roter så fælt, og det er BARE jeg som rydder». Sjeldent en bra oppskrift for god stemning.

Å være monstermamma er kanskje det værste jet vet. Stemningen blir dårlig, og mitt humør synker helt i bunns. Det går faktisk ut over alle – og værst utover meg.

Kjenner du deg igjen? For meg har det vært viktig å finne en annen strategi enn å føle at jeg rydde hele tiden for så å bruke resten av tiden på å irritere deg over det? Her er oppskriften som funka for meg:

Spør deg selv: Hvorfor rydder jeg? Er det fordi det er viktig for meg å ha det ryddig? Fordi andre forventer at det skal være ryddig? Fordi jeg forventer det av meg selv? 

Kanskje det viktigste for meg var å oppdage at jeg ryddet mye fordi jeg liker å ha det ryddig rundt meg. Så istedenfor å irritere meg, rydder jeg det som er viktig for meg å rydde (…altså ligger klærne fortsatt deilig sammenkrøllet i IKEA posene).

For når alt kommer til alt – hvis det å ha et ryddig hjem øker hverdagslykken din synes jeg du skal tenke på at dette gjør du for din egen del!

Første gang publisert i Kamille Kids