Hverdagsliv / Mammalivet

Søndagsmiddag fra hjertet

Noe av det fineste jeg har med meg hjemmefra er søndagsmiddagene. Da var vi samlet hele gjengen og mamma hadde stått bak komfyren hele dagen. Ofte var det en eller annen stek på menyen. Med den deiligste saus du kan tenke deg.

Det er sjelden vi har snasne søndagsmiddager her i heimen. Ofte blir søndagsmiddagene litt enkle. Gjerne laget av noe vi har i skapet eller rester. Ikke noe å rope hurra for. Men på høsten, da kommer gjerne husmoren i meg frem. Da får jeg lyst til å lage varmende kosemat, tenne stearinlys og håpe på lange gode samtaler over en deilig gryte. Og til tross for variasjonen i mammas utsøkte søndagsmiddager er det en søndagsmiddag som har fått en spesiell plass i mitt hjerte. Får-i-kål!

Denne uken har vi fått besøk av svigermor fra Canada. Hva passet vel da bedre enn å tenne stearinlys og servere den utsøkte og likevel så enkle retten.

Denne retten lager seg selv. Og for oss som vet hvor godt det smaker, vi liker gjerne lukten og. Jeg måtte advare svigermor da….

Oppskriften er en tradisjonell oppskrift jeg har lært av min mor, og er helt strippet for fancy saker og nye smaker.

Ingredienser:

  • Lammekjøtt. Jeg bruker lammebog (ca 300 gr pr pers)
  • Kål
  • Salt
  • Hel svar pepper
  • Vann

Jeg kutter lammekjøttet i passe biter og kålen i båter. I en stor gryte legger jeg først ett lag med kål, deretter noen biter kjøtt fordelt over kålen. Stø over salt og litt hel svart pepper. Fortsett lagvis til kjelen er full. Fyll på med vann ca halvveis. Sett på lokk å la det koke så lenge du har tid.

Neste gang har jeg lyst til å prøve med litt mer krydder og smaker, hvertfall hvitløk.

Denne gangen brukte jeg ca 2,5 kg kjøtt og 1,5 kålhode. Vi var 4 voksne og 3 barn. Nok rester til et par av oss til i morgen.

Jeg satt komfyren på 8 for å koke opp, deretter på mellom 1-3 resten av tiden. I dag hadde vi god tid, så gryten fikk putre i nesten 4 timer. Det lukter kål i huset enda!

Noe av gleden for meg er å rense kjøttet for fett og svar pepper før jeg nyter. Hvert år lager jeg får-i-kål minst en gang. Vanligvis til høylytt klaging fra barna på lukten. For deretter å høre en ikke liker kålen, en ikke liker kjøttet og ikke liker noen ting. Hvem som liker hva bytter på hvert år. I år likte alle det! Da smelter mitt hjerte.

Ta vare på deg selv og de du er glad i. God helg

Til neste gang,

Marte
XoX

PS: bli gjerne med tettere innpå og følg meg på instagram og facebook

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *