Hverdagsliv / Mammalivet / Selvutvikling

Takk for alt…

Takknemlighet er viktig. Det å sette pris på alt vi har, alt vi får til og alt vi er! Faktisk er det visstnok vitenskapelig bevist at takknemlighet gjør oss lykkeligere. Psykologer har visst dette og brukt takknemlighet som er verktøy i årtider. Nå begynner vi andre å få øynene opp for dette også.

Innen selvhjelps-verdenen er et knep for å få det bedre å skrive takknemlighets-dagbok. En liten bok som du har på nattbordet som du tar opp hver kveld og skriver ned tre – eller kanskje – fem ting som du er takknemlig for den dagen.

Det hjelper deg å se positivt på livet, på å sette pris på de små tingene. Kanskje viktigst er det å gjøre dette på de dagene hvor alt er litt tungt, mørkt eller rett og slett hvis du har hatt en dårlig dag.

Selv må jeg innrømme at jeg ikke er strukturert nok til å ha en egen bok som jeg skriver i. Enda mindre til å gjøre dette til en fast rutine. TIl det sovner (eller kollapser) jeg på sofaen altfor mange kvelder i uka….

Det jeg pleier å gjøre er å snakke med familien om takknemlighet. Gjerne rundt middagsbordet eller til kveldsmaten. Da kan vi snakke om hva som har vært det beste med dagen, eller hva vi er glade for akkurat i dag.

Dette bildet tok jeg i en konfirmasjon for en tid tilbake. Alle konfirmantene hadde skrevet på en lapp noe de var takknemlig for. Synes det var så fint.

For meg funker dette så utrolig bra. Det finnes jo absolutt dager hvor ting ikke flyter, når ingenting går som planlagt, stemningen og humøret er dårlig. Når spørsmålet fra podene da kommer: «mamma, hva har vært det beste med dagen din?» må jeg virkelig grave dypt. For det er ligger liksom ikke positive tanker øverst i pannebrasken på sånne grå dager. Det viktige er at det ikke trenger være så mye. Noen ganger blir svaret mitt «å få frisk luft når jeg gikk til trikken før i dag».

Det magiske er, med en gang jeg har sagt noe som var litt finere enn resten høyt, blir tankene om dagen faktisk litt bedre. Jeg har fokus på det som har vært best (det betyr ikke at det har vært supert, topp og heihurra). Husk at det er alltid noe som er bedre enn noe annet. Når jeg fokuserer på det, blir dagen litt lysere grå med en gang.

Så det har blitt min takknemlighets-dagbok. Og jeg liker denne måten å gjøre det på, fordi jeg automatisk lærer barna at det skjer noe med oss når vi tenker på det som er bra isteden for å fokusere på det som ikke er bra. Det må vi kalle vinn-vinn.

Ta vare på deg selv og de du er glad i.

Til neste gang,

Marte
XoX

PS: bli gjerne med tettere innpå og følg meg på instagram og facebook

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *